Kracht training voor sterkere botten!

De gezondheidsvoordelen van krachttraining zijn breed onderzocht en aangetoond. Vooral op oudere leeftijd heeft krachttraining een gunstig effect op botmassa en sterkte. Een recent onderzoek toont aan dat ouderen die frequent aan kracht en conditie training doen 51 % minder kans hebben om een bot te breken wanneer zij vallen! Dit effect is helaas niet te bereiken met alleen wandelen.

Naast het effect op de botmassa heeft krachttraining op oudere leeftijd ook een gunstig effect op cognitie. Een recent onderzoek van wetenschapper “Lautenschlager” toont aan dat 150 minuten aan conditie en krachttraining per week nodig is om cognitieve afname te voorkomen.

Gezond oud en vitaal worden is iets wat we allemaal graag willen. Kracht training heeft de mogelijkheid om je actief en onafhankelijk te houden in je gouden jaren. Het versterkt niet alleen je spieren, conditie en balans maar dus ook je botten.

Samen kunnen deze factoren het valrisico en botbreuken verminderen op oudere leeftijd.

Bij fysiotherapie bunde hebben we een breed scala aan krachttrainingsmogelijkheden voor alle leeftijden. Onze fysiotherapeuten kunnen voor u een gepast programma samenstellen.

 

 

 

Bronnen:

Physical activity for cognitive health: what advice can we give to older adults with subjective cognitive decline and mild cognitive impairment. – Lautenschlager 2019
Aerobic and resistance exercise training reverses age‐dependent decline in NAD+ salvage capacity in human skeletal muscle – de Guia 2019
Effects of a moderate-to-high intensity resistance circuit training on fat mass, functional capacity, muscular strength, and quality of life in elderly: A randomized controlled trial – Marcos-Pardo 2019
Exercise and nutritional approaches to prevent frail bones, falls and fractures: an update – Daly 2017