December is traditiegetrouw de maand waarin u zich moet afvragen of uw zorgverzekering in 2019 voldoende dekking geeft voor hetgeen u belangrijk vindt.  Voor fysiotherapie geldt ook dit jaar weer dat zorgverzekeraars willen bezuinigen op het aantal te vergoeden behandelingen. Tegelijkertijd wordt op radio en tv geadverteerd dat het allemaal veel goedkoper kan en dat een overstap loont. Er wordt niet verteld dat een goedkopere zorgverzekering bijna altijd ook minder recht geeft op vergoeding van zorgkosten. En volgens mij draait het daar nu net om als je gezondheidsrisico’s wilt afdekken.

Het is dus belangrijk dat u de huidige voorwaarden vergelijkt met de toekomstige. Zo heeft VGZ een aantal polissen geschrapt en biedt zij u een goedkoper alternatief aan. Doet u niets dan accepteert u dit voorstel. Ons advies is om het nieuwe voorstel dan ook goed na te lezen zodat u niet voor verassingen komt te staan. Immers, na januari 2019, kunt u hier niet meer op terugkomen.

Is overstappen zinvol?

Onze ervaring is dat het interessant kan zijn om voor CZ of VGZ te kiezen. Beide zorgverzekeraars hebben contracten met ziekenhuizen in België en Duitsland. We zien dat een groeiend aantal patiënten hiervan gebruik maakt. Veelal voor orthopedische ingrepen en neurochirurgische ingrepen. Wachttijden zijn vaak korter en de afstanden naar Genk, Tongeren of Aken zijn te doen. Zilveren Kruis, Menzis en andere landelijke zorgverzekeraars hebben over het algemeen geen contract met ziekenhuizen in het grensgebied. In geval van wachttijden bemiddelen zij dan ook met ziekenhuizen verder weg. Iets om mee te wegen als u overweegt over te stappen. Ik wil hier overigens geen reclame maken voor CZ of VGZ. Met name VGZ snijdt de laatste jaren in de vergoedingen voor fysiotherapie. Voor lage rugklachten bijvoorbeeld willen zij u graag naar fysiotherapiepraktijken verwijzen waarmee zij extra aanvullende afspraken maken. Onder andere over het totaal aantal behandelingen dat er gegeven mag worden. VGZ noemt dit zinnige zorg maar de grote meerderheid van fysiotherapeuten ziet niets in dit soort initiatieven. Als beroepsgroep zijn we ervan overtuigd dat er geen betere zorg wordt verleend in deze praktijken. Het gaat primair om een bezuinigingsmaatregel. Wat dat betreft geeft CZ op dit moment iets meer ruimte en bemoeien zij zich minder met de expertise en keuzes van de fysiotherapeut.

Goedkope basisverzekering

Als u zelf wilt bepalen naar welke zorgverlener u gaat dan geeft een restitutiepolis de meeste zekerheid. Je krijgt je kosten volledig vergoed, ook als de zorgverlener niet gecontracteerd is. Een restitutiepolis is wel duurder. Fysiotherapie Bunde heeft contracten met alle zorgverzekeraars waardoor het voldoende is om een natura-polis af te sluiten. We raden het nemen van een budget basisverzekeringen af. Je betaalt minder per maand maar als er iets aan de hand is ben je bijna altijd (veel) duurder uit. Basisverzekeringen zijn voor fysiotherapie alleen van toepassing op aandoeningen en ziektes die beschreven zijn onder het begrip de “lijst van Borst”. Voor alle andere aandoeningen, en dat is de grootste groep, geldt dat uw vergoeding voor fysiotherapie binnen de AANVULLENDE VERZEKERING valt. En daar moet u dus bij de kerstboom een zinnige keuze in maken. Omdat we merken dat ouderen vaak beperkt verzekerd zijn lijkt het zinvol om de verzekeringspolis van pa of ma hierop eens na te zien. Door de combinatie van ouder worden en langer zelfstandig thuis (moeten) blijven wonen, speelt fysiotherapie bij deze groep patiënten de laatste jaren een steeds belangrijkere rol. Vandaar dat wij bij Fysiotherapie Bunde zo sterk inzetten op geriatrie fysiotherapie.

Ik vermeld hier nog twee links waar u meer informatie over dit onderwerp kunt vinden:

Veel sterkte en wijsheid met kiezen maar, bovenal, onze beste wensen voor een gezond en mobiel 2019!