Kaakgewrichtsklachten

20Aandoeningen van het kaakgewricht worden in vaktermen ook wel CMD of TMD genoemd. Dit staat voor Cranio- Mandibulaire Disfunctie (CMD) en Tempo-Mandibulaire Disfunctie (TMD). Deze termen staan voor dezelfde klachten. Patiënten met kaakgewrichtsklachten worden meestal  naar ons verwezen door een tandarts of kaakchirurg.

De meest voorkomende klachten zijn  kaakpijn en een knappend geluid van de kaak bij het openen van de mond, een beperkte mondopening en uitstralende pijn vanuit de kaakspieren.

De klachten kunnen veroorzaakt worden door een  inklemmende meniscus tijdens bewegingen van het gewricht of overbelasting van het gewricht waardoor gewrichtsbeperkingen ontstaan. Een voor de manueel therapeut belangrijk gegeven  is de aanwezigheid bewegingsbeperkingen of blokkeringen in de cervicale wervelkolom. Deze kunnen de spierspanning in de kaakgewrichten ongunstig beïnvloeden.

Overbelasting kan ook een gevolg zijn van verhoogde spierspanning door stress (klemmen van de kaken of tandenknarsen in de slaap), een asymmetrische beet door de positie van de kiezen of door een verkeerde gewoonte.  Het is van belang deze klachten met uw tandarts te bespreken. Het kan nodig zijn om een bitje aan te meten om verdere schade aan het gebit te voorkomen.

Behandelmogelijkheden

Na het stellen van de juiste diagnose betreffende het type kaakklacht en de oorzaak van de klachten kan de manueel therapeut:

  • Het kaakgewricht of de cervicale wervelkolom mobiliseren bij bewegingsbeperking
  • Oefeningen geven om de juiste bewegingen van de kaak te bevorderen
  • Ontspanningsoefeningen geven ter vermindering van kaakspierspanning
  • Oefeningen geven voor de houdingsspieren van de nek
  • Doorverwijzen naar de tandarts om te bekijken of het maken van een bitje noodzakelijk is

Indien u meer wilt weten over diagnose of behandel mogelijkheden kunt u contact opnemen met uw tandarts of gespecialiseerd manueel therapeut.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.