Fysiotherapie en Oncologie

images (4)Fysiotherapie bij oncologie richt zich op de behandeling en begeleiding van mensen met kanker, gericht op de gevolgen van de ziekte zelf en van de medische behandelingen (operatie, chemotherapie, radiotherapie en hormoontherapie).

Algemene klachten bij kanker, zoals pijn, vermoeidheid, problemen met het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden en een veranderd lichaamsbeeld of verminderde belastbaarheid zijn veel voorkomende redenen om een fysiotherapeut te raadplegen.

Er is steeds meer bekend over de positieve effecten van bewegen op algemene en lichamelijke klachten van kankerpatiënten. Zowel tijdens als na de behandeling zijn verschillende mogelijkheden voor begeleiding door de fysiotherapeut. Dit kan een positieve invloed hebben op kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van belastbaarheid en terugkeer in het arbeidsproces.

Fysiotherapie bij oncologische patiënten vindt uitsluitend plaats na overleg met uw huisarts of specialist zodat er duidelijke afstemming plaatsvindt van de individuele behandeldoelen. Bij het invullen van deze behandeldoelen is de richtlijn “Oncologische revalidatie” zoals opgesteld door het KNGF leidend.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.